Alumniintervju – Anders Logg

I denna intervju berättar Anders Logg, F99, om sina roller som professor i beräkningsmatematik på Chalmer och som föreståndare för Digital Twin Cities Centre, ett forskningscentrum som arbetar med att utveckla och studera digitala tvillingar av städer. Han ger också sina tips om studier, och berättar om sitt friidrottsintresse.

Vad gör du i ditt nuvarande arbete?

Jag leder forskning och utveckling på DTCC (Digital Twin Cities Centre). Det är ett spännande arbete där jag gör allt från att lägga budget och följa upp projekt till att själv utveckla nya metoder och algoritmer. Jag programmerar fortfarande en hel del vilket jag tycker är grymt kul.

Som lärare på Chalmers ingår alltid undervisning i tjänsten. Just nu undervisar jag flervariabelanalys och PDE på maskinprogrammet. Det är alltid väldigt givande att roligt att möta studenter i undervisningen. Tillsammans med mina kollegor Axel Målqvist och Stig Larsson jobbar jag på en bokserie med nya matteböcker som kommer att täcka alla de grundläggande mattekurserna på Chalmers. De första två böckerna är klara och vi jobbar nu hårt på att få klart de sista två delarna.

Hur kom du från examen dit du är idag?

Efter examen blev jag direkt doktorand i tillämpad matematik på Chalmers. Jag hade turen att redan i årskurs ett på Chalmers träffa på min blivande handledare Claes Johnson som betytt väldigt mycket. Vi arbetade tillsammans redan under studietiden och därefter blev det naturligt att fortsätta som doktorand hos Claes. Efter avlagd disputation följde sedan två år som postdoc i USA. Därefter flyttade jag hem och arbetade i sju år som forskare på Simula Research Lab i Oslo samt på Oslo universitet. Jag hade siktet inställt på att någon gång komma tillbaka till Chalmers och när det 2012 utlystes en professur i beräkningsmatematik på Chalmers var det läge att söka tjänsten som jag då fick.

Vad är det du främst har tagit med dig från studierna?

Bredden och djupet från studierna på F har varit en fantastisk grund att bygga på. Även om jag lyckades ta mig igenom studierna på kort tid med högsta betyg i (nästan) alla kurser var det en väldigt tuff och utmanande tid, med många sena timmar av plugg, räkning, programmering och labbar. Men när man sen kommer ut på andra sidan så är känslan att det finns inget man inte klarar av, det kan ju knappast bli svårare och tuffare…

Vilken kurs har varit mest värdefull för dig?

Den kurs som betytt mest är flervariabeln där vår examinator (Claes) tog ut svängarna rejält och introducerade oss för material som normalt sett kommer i senare kurser. Jag minns att det var en fantastisk tid med spännande och utmanande föreläsningar i kombination med vårsol och Cortège-bygge.

Hur fick du ditt första jobb?

Jag har ju egentligen aldrig haft ett riktigt jobb och de jobb jag haft har öppnat sig naturligt på vägen: doktorandtjänst, postdoc, forskartjänst, professur. Men även om tjänsterna varit naturliga att söka så har jag som alla andra behövt jobba hårt med mina ansökningar. Det är ganska många sidor text som skall formuleras när man söker en akademisk tjänst.

Finns det något med livet efter examen som inte alls var som du tänkt dig?

Så långt har det flutit på ungefär som jag föreställt mig. På sätt och vis började jag på F 1995 och håller fortfarande på.

Var du sektions- eller kåraktiv under din studietid?

Nej inte alls. Jag gick på en del fester och var med på en del jippon men satt mest och pluggade.

Om du skulle ge ett tips till en student på sektionen, vilket tips skulle du då ge den?

Se till att ligga i fas, tentaveckan kommer snabbare än du tror!

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?

Ja några stycken har jag fortfarande kontakt med men stora merparten har jag inte träffat på länge. Jag tror det är så för de flesta.

Har du gjort något specifikt utanför student/arbetslivet som har hjälpt dig utvecklas som person?

Förutom mitt stora intresse för matematik och fysik är jag väldigt engagerad i friidrott som är min stora passion utanför arbetet. Jag tränar och tävlar fortfarande själv på hög nivå i min åldersklass och har flera medaljer på internationell nivå. Min största merit är att jag har slagit Europa-rekordet på 400m i klassen M45 med tiden 49.61. Jag coachar också ett gäng duktiga ungdomar i Hälle IF på svensk elitnivå. Det är grymt kul att följa deras utveckling och ger mycket tillbaka att kunna ta del i deras framgångar.

Varför valde du att läsa på Chalmers och varför Teknisk fysik/matematik?

Det var helt naturligt att välja F på Chalmers. Snacket i min gymnasieklass om vilket program som var det svåraste och tuffaste man kunde läsa landade i att F på Chalmers var tuffast och då fanns det ju inga andra alternativ.

Är det något annat du skulle vilja berätta?

Min enda 4:a i betyg kom i tillämpad optimeringslära, får skylla på att jag hade feber när jag skrev tentan, men det grämer mig än idag… Jag funderar fortfarande på att knacka på och fråga min nuvarande kollega och dåvarande examinator Michael Patriksson om jag kan få göra en omtenta.

————————————————————————————————————–

Tack för att du läste denna intervju med Anders Logg! Om du är alumn och är intresserade av att vara med på en intervju, eller känner någon som är det, får du gärna mejla till farm.alumni@ftek.se.