Alumniintervju – Maria Hjerpe

I denna intervju berättar Maria Hjerpe bland annat om sina år inom mjukvaruutveckling. Maria, som under sina år på F var sexmästare och sektionsordförande, tog examen från Teknisk Fysik 2000, och började därefter jobba som mjukvaruutvecklare mitt under internetboomen. Efter det började hon arbeta med flygburna havsövervakningssystem, och då hon hade arbetat med det i ett och ett halvt decennium växlade hon om och började nyligen arbeta som Team Leader på företaget Alstom.

Vad gör du i ditt nuvarande arbete och vad tycker du är det roligaste med det? 

En vanlig dag består av ett antal statusmöten i de projekt jag deltar i och med olika delar av mitt team eller i min linjeorganisation. En stor del av mitt arbete består i att se till att andra kan göra sitt arbete på bästa sätt och att projekten flyter på effektivt. Mina roligaste arbetsuppgifter består i att coacha andra.

Hur tog du dig från examen till dit du är idag? 

Jag tog examen mitt i internetboomen och började min karriär som mjukvaruutvecklare på IconMedialab. Mycket nyttigt att vara med under både uppgång och fall!

När IconMedialab gick i konkurs så vände jag mig till en tryggare bransch och började som mjukvaruutvecklare av flygburna havsövervakningssystem på Rymdbolaget.

Efter ca 1,5 år så tog jag tjänstledigt för att följa med min man till Chicago i ett år där han var på utbyte med sitt jobb. Under året i Chicago så jobbade jag med mjukvaruutveckling av system för välgörenhetsorganisationer. Att på heltid arbeta på ett annat språk än mitt modersmål och i en annan kultur var väldigt lärorikt.

Efter utflykten till Chicago så återvände jag till Rymdbolaget. Som del av en liten avdelning där vi gjorde allt från ax till limpa så var det en fantastisk arbetsplats där jag fick lära mig massor. Under de ca 15 år som jag arbetade med flygburna havsövervakningssystem så gjorde jag lite av varje såsom kravhantering, testledning, projektledning, kundutbildning, säljstöd etc.

Efter så lång tid på en och samma avdelning så var det dags för något nytt och jag sökte mig till ett större företag. Jag landade hos Alstom som teknisk projektledare och här är jag sedan ca ett år tillbaka numera Team Leader.

Vad är det du främst har tagit med dig från studierna?

Det jag främst har med mig från studierna på F är att snabbt kunna sätta mig in i stora mängder material och kunna extrahera det som är viktigt. Jag har också med mig att inte vara rädd för att lära mig nya saker, jag vet ju att jag kan det!

Vilken kurs har varit mest värdefull för dig, och vilken var roligast?

Jag kan inte komma på någon specifik kurs som hjälper mig i min nuvarande vardag utan nuförtiden är det min samlade erfarenhet som är viktigast.

Ett speciellt minne är dock att jag under det första året på F verkligen började tycka att matte var väldigt roligt! Under gymnasiet var matte mest något som var användbart för fysiken som jag då tyckte var roligast.

Hur fick du ditt första jobb?

Mitt första jobb fick jag på rekommendation från en F:are året över mig som jobbade där. Jag fick hennes visitkort under en F6-ohmsits och på den vägen är det!

Jag hade turen att ta examen under en period när det skreks efter folk så det var inspirerande att vara på anställningsintervjuer hos flera företag och att kunna välja mellan flera erbjudanden.

Finns det något med livet efter examen som inte alls var som du tänkt dig?

Jag hade nog i ärlighetens namn inte tänkt så mycket på livet efter examen. Jag tog mest dagen som den kom och njöt av att ha mer pengar att spendera!

Var du sektions- eller kåraktiv under din studietid?

Jag var aktiv inom sektionen som först sexmästare och sedan ordförande. Inom kåren så var jag ett år aktiv som vice ordförande för CIRC.

Studierna är naturligtvis viktigast men så länge det funkar så rekommenderar jag varmt att vara sektions- eller kåraktiv. Några av mina bästa vänner är fortfarande från den tiden!

Kan också vara bra att faktiskt inte ha tid att plugga hela tiden utan ha något som bryter av och gör att man tänker på något annat ibland.

Det gäller även för arbetslivet!

Om du skulle ge ett tips till en student på sektionen, vilket skulle det vara?

Ha roligt! Både utanför studierna men också under dem. Glöm inte bort att du (förhoppningsvis) valt dem för att du tycker att ämnena är kul!

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?

Jag är gift med en kursare och vi är ett gäng på fem kursare som ses regelbundet med respektive och barn. Alla träffade sina respektive under studietiden så våra barn har fått höra en hel del war stories…

Bland barnen till oss fem så börjar det äldsta på Chalmers nu till hösten så vi har i alla fall lyckats med henne!

Är det något annat som har hjälpt dig utvecklas?

Jag har rest mycket under mina ledigheter genom åren och det har berikat mitt liv enormt. Att ta del av andra kulturer och att anpassa sig till dem under en tid gör att jag får nya perspektiv och även att jag tar mig en funderare på vad det är som är viktigt i just mitt liv.

Varför valde du att läsa F på Chalmers?

Jag valde Chalmers eftersom jag var på studiebesök där under gymnasiet. Jag tyckte att det var jättecoolt!

Fysik var mitt favoritämne under gymnasiet så jag valde F dels på grund av det, men dels också för att det kändes som den bredaste linjen. Då skulle jag ju inte behöva välja vad jag ville bli än på flera år!

Är det något annat du skulle vilja berätta?

Jobbet i Chicago fick jag dels för att jag hade erfarenhet från en specifik mjukvara som de behövde men mest antagligen för att den seniora mjukvaruutvecklaren var ett stort fan av göteborgsk metal. Livets vägar äro outgrundliga!

————————————————————————————————————–

Tack för att du läste denna intervju med Maria Hjerpe! Om du är alumn och är intresserade av att vara med på en intervju, eller känner någon som är det, får du gärna mejla till farm.alumni@ftek.se.