Alumnintervju – Linus Amoli

Hej teknolog! FARM har fått chansen att intervjua Linus Amoli som gick F från 1998 till 2002. Linus har sju års erfarenhet av solcellsutveckling i Schweiz och är idag projektledare och säljare på DVel, ett konsultbolag inom mätteknik. I denna alumnintervju berättar han om sin resa och delar med sig av lärdomar från livet efter studierna.

Trevlig läsning!

Bild på Linus

Vad gör du i ditt nuvarande arbete?

Idag jobbar jag på ett konsultbolag och säljer in projekt och koncept inom test och mätteknik. Det är roligt att få sitta med i ledningsgruppen på ett litet, växande bolag (20 pers) för då får man vara med och hantera allt från tekniska frågor och fysik till marknadsföring och sälj, personalfrågor, hållbarhetsfrågor, affärsstrategi…

Hur kom du från examen till dit du är idag?

Mitt favoritområde under studierna var halvledarfysik och optoelektronik. Detta ledde till ett gott antal år av arbete i olika renrum: sex år i Göteborg inom utveckling av sensorer och sedan sju år i Schweiz med utveckling av solceller i tunnfilmskisel. Med tiden hamnade jag i en projektledande roll vilket ledde till mycket kundkontakt, något som i sin tur ledde till att jag fick en allt större roll i att utforma och pitcha förslag till nya projekt. På de senare meriterna fick jag jobb på DVel, efter tips från en rekryterare.

Vad är det du främst tagit med dig från studierna?

Jag har jobbat många år på forskningsinstitut och trivts väldigt bra med att där få tackla problem där i princip varje fysikkurs på F (sånär som på subatomär fysik) har kommit till användning. Jag har alltid haft nytta av den breda förståelsen för fysik och fortsätter att ha den även i mitt nuvarande jobb där jag ena dagen kan klura på ett laserbaserat mätsystem och nästa dag räkna på mekaniska krafter, för att därefter hantera termodynamiska effekter eller frågor kring nanoteknik.

Mer generellt så är väl förmågan att snabbt kunna skaffa sig en överblick och skapa ordning i ett komplext material något som jag har med mig från F och alltid haft god nytta av. Jag tror att det gör mig till en skaplig projektledare: att kunna se hur problem ska attackeras och vilka bitar som behöver prioriteras för att nå bästa resultat.

Finns det något med livet efter examen som inte alls var som du tänkt dig?

Att språk och god kommunikation skulle ha en så stor och viktig roll. Varför fick vi inte träna mer på att presentera tydliga resultat och slutsatser på ett pedagogiskt sätt?!

Hur fick du ditt första jobb?

När jag gick ut från F så låg marknaden i botten efter IT-kraschen. Arbetsförmedlingen finansierade praktikplatser och jag ringde SiTek, som tillverkar positionskänsliga detektorer, och frågade om jag kunde få praktisera på deras lilla R&D-avdelning. När jag varit där någon månad så visade det sig att en processingenjör skulle ta tjänstledigt och jag blev tillfrågad om jag ville ta över. Jag lärde mig väldigt mycket av att processa kisel på heltid och kunde sedan gå vidare till andra jobb inom R&D av MEMS (Microelectromechanical systems) och solceller. 

Var du sektions- eller kåraktiv under din studietid? Vad gjorde du i så fall?

Jag var årskursrepresentant i SNF. 

Vill du ge något tips till oss studenter?

Så länge du är beredd på (och gärna tycker att det är kul) att flytta så är det ingen nackdel att fokusera på något udda område. Plugga det som är kul så får du bäst chanser till att jobba med det som är kul också! Globalt finns det massor av ingenjörsjobb där till exempel djupa kunskaper i fysik är essentiella.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?

Vi är ett litet kärngäng som brukar ses några gånger per år (just nu mest digitalt) och prata om allting annat än jobb och ingenjörsämnen.

Har du gjort något specifikt utanför student- eller arbetslivet som har hjälpt dig utvecklas som person?

Jag bodde ett år i London under studierna och sedan nio år i Schweiz. Jag kan inte nog trycka på hur roligt och lärorikt det är att bo utomlands! Jag är nu tillbaka i Sverige på grund av svensk föräldrapolitik men hade annars gärna fortsatt att hoppa runt i världen.

Varför valde du att läsa på Chalmers och varför Teknisk fysik/matematik?

Jag plockade ihop en bunt programblad på en arbetsmarknadsdag och kursplanen på F kändes som hand i handske. Det var aldrig någon tvekan efter det.

Är det något annat du skulle vilja berätta? Någon anekdot eller annat kul som du gjort och som skulle kunna intressera studenter?

Linus med kor

Under mina första år i Schweiz tävlade fortfarande alla solcellstyper om marknaden, det var innan billigt poly-Si från Kina krossade allt motstånd. Det här var mina roligaste år professionellt. Hela gruppen (~50 pers) hjälptes åt att pressa effektgraden uppåt och sträva efter nya världsrekord i vild tävlan med resten av världen. Det var också otroligt motiverande att få bidra till hållbar utveckling. 

På slutet av min solcellskarriär fick jag komma in på ett hörn (med laserprocessning av tunnfilmsmoduler) i racet inom perovskit, en solcellstyp med en tidigare aldrig skådad utveckling av effektgrad. Nya världsrekord sattes minst en gång i kvartalet och när vi i något läge presenterade den dittills högsta effektgraden i en perovskitmodul på en konferens så fick vi behålla rekordet i en kvart tills nästa talare gick upp och presenterade… 

Ja, det där var väl en del om min professionella resa!

Tack för intervjun Linus Amoli!