Intervju med alumnen Carl Axel Leth.

Välkommen till terminens första alumni-intervju. Kul att ni hittat hit!
Vi i FARM har under våren hört av oss till F’s breda alumninätverk (som sträcker sig tillbaka till då programmet grundades år 1958) i syfte att få tillgång till en droppe kunskap som dessa består. Vi har frågat alltifrån studentnyttiga frågor, som relaterar till deras erfarenheter från Chalmers, till mer personliga frågor som vad dem gör idag, hobbies, etc. Vi hoppas att ni får med er något av värde efter att ha läst detta.

Innan vi kör igång så vill vi göra liten kommentar kring den årliga arbetsmarknadsmässan som vanligtvis hålls första oktober : av pandemi-rådande skäl så kommer vi tyvärr inte kunna genomföra mässan i år. Detta är synd eftersom mässan fungerar som en viktig platform mellan studenter och arbetsgivare att få chans till att knyta kontakt med varandra. Men frukta inte… Vi i FARM kommer att göra vårat bästa för att se till att denna möjlighet att knyta kontakter med företag är något som kvarstår än i år. Big t-h-i-n-g-s are coming.


Introduktion

I terminens första alumni-intervju har vi fått nöjet att talas vid med Carl Axel Leth, som tog examen från F-83. Under sin karriär har Carl arbetat med ett flertal spännande projekt inom industri och produktutveckling. Exempelvis har han utvecklat industrirobotar, anläggningar till medicintekniska produkter och diverse konsumenterprodukter. Detta i en rad olika roller konsult, projektledare, chef, affärsutvecklare. Han har varit på varenda post helt enkelt. Idag arbetar Carl på Semcon i en tudelad roll som både program manager och konsult. I nuläget arbetar dem med att producera en fabrik tänkt till att skapa köksvaror åt en större kund.

Hur minns du Chalmers-tiderna?

Jag minns dem som som en mycket positiv tid. Under denna tid skapade jag många relationer och vänner som jag umgås med en idag.

Vad är dina bästa råd till oss studenter som förnuvarande genomgår en utbildning på F?

Dem råd som jag kan ge till dem som studerar programmet i skrivande stund är till att börja med, läs så mycket teoretiskt som du kan! Universitetstiden är kanske den absolut bästa chansen du har till att få den teoretiska kunskapen. Anpassad utbildning kan du alltid får i ditt yrkesliv men du har svårt att få till exempel en avancerad mattekurs av din framtida arbetsgivare, den förväntas du ha med dig från Chalmers.

Ett annat råd är att engagera dig och ha kul! Du kan lära dig väldigt mycket om exempelvis ledarskap utanför föreläsningssalen, samt du skapar ovärdeliga kontakter under din Chalmerstid. Du lär dig att ingeting är omöjligt om man bara han en positiv attityd och den lärdomen är ovärdeling för framtiden. Och framför allt att du har väldigt kul…

Har du fått någon särskild, eller oväntant mycket nytta från en enskild kurs från utbildningen?

Det är svårt att peka ut en kurs som har varit viktigast. Den breda teoretiska och tekniska kunskapen som jag fick på F har varit ovärderlig vid många tillfällen även om jag inte har haft så jättemycket direkt teknisk nytta till en speciell kurs. Nyttan, som har varit mycket viktig för mig, är till största delen att jag haft en förståelse som ger mig ett lugn och stabilitet i tekniska diskussioner som jag som ledare/chef varit delaktig i.

Var du föreningsaktiv under din tid på Chalmers? Om ja, vilka lärdomar har du fått insikt till utav ditt engagemang?

Jag var med i F-Noll två gånger och satt i Kårstyrelsen. Jag lärde mig jättemycket av att göra detta. Den lärdomen har jag också tagit med mig i mitt yrkesliv, då jag periodvis har rekryterat mycket. En viktig parameter har varit om man gjort något utanför det direkta pluggandet. Det visar på ett driv och ett engagemang som är väldigt viktigt i yrkeslivet. (Jag har alltid jobbat i projektintensiva miljöer…)

En anekdot eller annat kul som du gjort och tror skulle kunna intressera studenter?

Våga tro på dig själv. Jag sökte ett jobb för länge sedan där om man
summerade kraven i annonsen, så beskrev de en 25-årig teknisk doktor med tio års branscherfarenhet från utveckling av produktionsprocesser i
konsumentvaruindustrin. Jag struntade i att jag inte fyllde kraven och sökte
jobbet och fick det. Det visade sig efteråt att de alldeles innan hade haft en
annons och fått många fler sökanden än de kunde hantera så de satte med flit kraven orimligt högt. Så våga och vinn.

Med den expertis du består idag: om du avslappnat fick gissa var framtiden kommer ta oss inom ett särskilt område, hur skulle det då se ut?

Jag tror att vi just nu är i ett paradigmskifte. Framtiden kommer att se mycket annorlunda ut. Ett område som kommer att påverkas mycket i framtiden är kommunikation. Jag tänker inte enbart på digitaliseringen, nätet, Internet Of Things, Industry X.0 och liknande, utan även fysiska transporter. Exempelvis så tror jag att de som idag tar körkort kommer att var bland de sista som gör det. I en nära framtid så kommer ingen att själv köra sin bil och man kommer snart att se tillbaka på ”stenåldern” då man var tvungen att köra själv för att ta sig dit man behöver. Bilen som statussymbol kommer att försvinna och ersättas av något annat.. Men vad?
Kanske möjligheten att få röra sig i orörd natur. Möjligheten att sitta vid en lugn och stilla sjö och filosofera. Eller något annat…

Hur snabbt springer du milen?

Idag går det definitivt inte fort, utan nästan snigelfart. Men det är ett ständigt nyårslöfte om att det ska gå fortare.


Alexander Malmquist, F2

Stort tack till Carl för att han ville medverka och dela med sig av sina erfarenheter och kunskap. Tack till dig som läste med. Vi hoppas att ni fick med er någon sorts värde från intervjun. Som nämt tidigare så är detta den första av flera intervjuer som kommer att släppas under läsperiodensgång. Det kan vara bra att få intryck från flera alumner om vad de efter sina studier & reflektion, tycker är viktigt. Vi hoppas därför att ni vill läsa nästa intervju med. Tills dess, ha det gött!

Intervjun skrevs av eventansvarig Alexander Malmquist.