Alumni-intervju med Johannes Öhlin, medgrundare till AI företaget Tenfifty.

Johannes Öhlin tog examen från F år 2003. Idag arbetar han för konsultföretaget Tenfifty som han medgrundat. De hjälper bland annat företag att lösa problem med maskininlärning. Vi har fått chansen att prata med Johannes om tiden på och efter Chalmers.

Vilket masterprogram gick du?

Jag plockade ihop kurser själv, mest från CAS plus lite finansmatte.

Vilken kurs använder du mest i jobbet? och vilken var roligast?

Statistiken är kanske den kurs jag hade haft mest nytta av, om jag hade kommit ihåg nåt från den. Den roligaste kursen var nog där vi bland annat byggde en parser för naturligt språk med en strikt grammatik. Det var både lärorikt och kul med många oväntade språkliga krumbukter. Jag tror att kursen hette artificiell intelligens.

Första jobb efter examen?

Min exjobbshandledare var serieentreprenör och fixade in mig på ett av de företagen. Det var superkul att jobba på ett litet bolag och kollegorna var toppen. Jag jobbar med flera av dem än idag, många år senare.

Bästa tipsen du kan ge till någon som går på Chalmers?

Att plugga Teknisk Fysik är hårt jobb, men du vet själv bäst hur just du fungerar och lär dig på bästa sätt, så lita på dig själv. Det är klyschigt, men försöka fokusera mer på att njuta av studentlivet och mindre på att riva av examen så snabbt som möjligt.

Vad arbetar du med just nu?

Jag jobbar som utvecklare på Tenfifty, stans coolaste AI-bolag, som jag även är medgrundare till. Just nu sitter jag med två projekt där vi använder maskininlärning, ett för att hjälpa ett pappersmassabruk minska sitt kemikaliebehov och ett där vi ska förutspå bud på en auktionsmarknad.

Hur snabbt springer du milen?

Under timmen, med nedförsbacke, medvind och hemlängtan…

Var du föreningsaktiv under din tid på Chalmers?

Jag var fotograf på Finform. Jag minns inte att jag tog en enda bild, men det blev bra ändå.

Vad tog du med dig efter att varit föreningsaktiv?

Framförallt fick jag stor respekt för allt ideellt arbete som görs av engagerade frivilliga på Chalmers och överallt i samhället.

En anekdot eller annat kul som du gjort och som skulle kunna intressera studenter?

Efter mitt första jobb på en startup, spenderade jag några år på stora bolag. Nu är jag tillbaka i startup-världen med Tenfifty. Friheten och ansvaret i ett litet bolag är svårslagen. Jag tycker att fler borde köra eget, gärna tillsammans med några andra smarta. Då blir det ännu roligare.

——————————————————————————————————————–

Tack för att du läste denna intervju med Johannes Öhlin! FARM kommer att fortsätta nå ut till alumner för att prata om deras tid på och efter Chalmers. Om det finns eventuella frågor som ni vill att vi ställer, eller har allmänna ideer för förbättringar så får ni gärna skicka ett förslag till farm.event@ftek.se.