Veckans alumn: Peter Apell

Veckans alumn kanske har blivit en aning försenad denna gången, men som ordspråket säger ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”. Nu presenterar vi Peter Apell.

Peter Apell gick ut F 1976 efter 44 raka tentor som han säger:

– Hade jag vetat då vad jag vet idag kanske jag hade lagt mer tid på att umgås med andra eller odla en hobby än att plugga 60 timmar i veckan. Å andra sidan gav det den grund jag sedan stått på hela livet där inte någon enstaka kurs varit viktigare än någon annan utan det viktigaste har varit den omfattande problemlösningsmetodik jag plockade upp under utbildningen vilken bland annat innebär ett väldigt fokus på att hitta och generera ny kunskap.

Hur hittade du ditt första jobb efter examen?

Först studerade jag vidare vid Teoretisk Fysik på Chalmers för att bli teknologie doktor. Som i mångt och mycket var en förädling av grundutbildningen sett så här i efterhand. Därefter valde jag mellan ett industrijobb att koppla oljeborrplattformar i Nordsjön till fastlandet med fiberteknik eller ett första jobb som forskare vid National Institute of Standars and Technology i Washington DC, USA. Jag har en kursare som valde industribanan istället för att som mig välja den akademiska, även efter att ha doktorerat som jag. Han är lika lycklig han och beskriver Chalmersutbildningen på ett väldigt likartat sätt. Vi hade dessutom gått gymnasiet tillsammans i Borås så Chalmers var liksom vårt geografiska förstahandsval.

Peter fortsatte sedan forskarbanan och är numera professor i Levande tillståndets fysik på Chalmers fysikinstitution – ett ämne och intresse som kom ur hans doktorsstudier i Fasta tillståndet teori. Har du alltid varit på Chalmers?

– Det kan verka så. Min bas har alltid varit Chalmers men då jag nu går i pension i september i år så har jag inom ramen för undervisning, forskning och administration verkat 15 år vid andra Högskolor i landet och arbetet lika lång tid vid andra lärosäten i världen.

Vad har du gjort vid Högskolorna?

– Där har jag främst varit med och utvecklat en omfattande undervisningsverksamhet till att ha större forskningsinslag och i fallet Högskolan Kristianstad arbetat med kontakter med omvärlden och som informationschef. Vad många inte inser är att många av våra nya lärosäten har bättre undervisning och rekryterar bättre och mer nationellt än de gamla lärosätena.

Informationschef?

– Ja det var en dröm när jag gick i gymnasiet att bli fysikprofessor och informationschef. Nu har jag gjort båda karriärerna och råder alla som läser det här att ta steget och genomför dina drömmar! Detta gäller också kandidat- och examensarbeten. Följ ditt hjärtas önskemål och var inte alltför rationell. Framtiden är som man säger inte vad den borde vara.

Åren utomlands vad har de inneburit; var var du?

– Jag har arbetat i Norge, Danmark, Frankrike, Spanien, Italien, Indien och USA. Det gav en fantastisk möjlighet att pröva mina vingar. Att leva i andra kulturer och värderingar vilket nästan gav mig den största kulturchocken när jag arbetade i Umeå ett år- vem hade väntat sig det i sitt eget land? Uppmaningen min är naturligtvis att ge er ut och jobba i världen som ingenjör. Även om jag nu har sex ankor på gården i Skåne där jag bor så inser man inte vilken ankdamm vi lever i förrän man ger sig ut.

Vi har pratat mycket om Chalmers och jobb – har du haft tid med något annat?

– Ja mer och mer. Familj med tre barn, boendes på lantgård i Skåne med ett tag två hästar, fem katter, två hundar, tio höns, sex ankor och några kaniner har gett ett viktigt perspektiv på tillvarons väsentligheter. När jag var chef för fysikinstitutionen på Chalmers 2011-17 myntade jag en prioriteringsordning för mig och mina medarbetare som jag tror starkt på: först egna hälsan, sedan familj & vänner och sedan en passion för fysik. Tror det kan översättas på livet i stort.
En hobby skadar inte heller. Redan från doktorandtiden hade jag en dröm att en dag ”cruisa” runt i en hästkraftsstinn amerikanare. Nu har jag två hemma på gården, en 1950 Studebaker och en 1956 Hudson Metropolitan, att meka med och ge mig ut i sommarsverige med. Lustigt att F-utbildningen startade också 1956.

Till sist har du något annat visdomsord att skicka med de studenter som nu ger sig av på den resa du gjort i livet?

– Skulle vara två saker. Resan är så mycket viktigare än målet bara du har stakat ut en riktning. Den andra är från Shakespeare där man på senare tid funderat på var man skall sätta ut komma i hans texter. ”To be or not to be, that is the question” hör vi ofta men lyssna på “To be or not, TO BE that is the question”. Den betoningen summerar nog upp mitt allra bästa råd till er F:are som börjar er karriär.

Med dessa avslutande ord så skulle vi i FARM vilja tacka Peter för att han ville vara med och medverka i denna intervju.
Om det skulle vara så att någon har en fråga till Peter så kan man nå honom på mejlen, peter.apell@chalmers.se.