Veckans alumn: Mattias Lindby

Veckans alumn fortsätter och nu kan vi presentera Mattias Lindby som nu arbetar på Jeppesen, men då och då ännu kan ses i Chalmers korridorer.

Program?
Teknisk Fysik 2011-2016, Master: Engineering Mathematics

Arbetsplats idag?
Jeppesen Systems där jag jobbar som Systems Analyst. Mitt dagliga arbete består av att jobba med projekt mot flygbolag där vi konfigurerar våra optimeringssystem för att passa deras businessmodell. Det är en bra blandning mellan att koda, lösa svåra modelleringsproblem inom optimering och att vara ute hos kunder och köra demos, samla in krav etc. Jag är även Product Owner för en av våra optimeringsmotorer ” Rostering Optimization”. Optimeraren är en väldigt viktig del av produkten ”Jeppesen Crew Rostering” som schemalägger hundratusentals piloter/kabinpersonal hos många flygbolag runtom i världen.

Vilka kurser var relevanta för det jag jobbar med idag?
Mer eller mindre alla mattekurser när det kommer till sakkunskap, framförallt optimering/analys. Men om man tänker lite bredare så skulle jag säga att majoriteten av kurserna man läser ger en väldigt bra bas när det kommer till generell problemlösning.

Vad är det du främst har tagit med dig från studierna?
Att det absolut viktigaste när man möter ett problem är att komma fram till någonting, vare sig det är dåliga eller bra nyheter. Att säga ”jag vet inte” funkar inte. Jag gillade kombinationen av de rena teorikurserna blandat med kurser där man fick brottas med problem som inte hade en ”fin” lösning, lite mer likt arbetslivet.

Finns det något med arbetslivet som inte alls var som du tänkt dig?
Jag trodde inte att det skulle skulle vara tillräckligt stimulerande då jag var relativt övertygad om att jag skulle bli rastlös av att jobba i industrin. Min förutfattade mening var att det skulle vara alltför monotona arbetsuppgifter eller för oteoretiskt, och att det skulle vara svårt att ha stor påverkan på vad man arbetar med. I och med detta var jag väldigt länge inne på att doktorera för att få mer frihet och att jobba med ”svåra saker”. Detta var dock helt felgrundat, idag sitter jag mer eller mindre hela tiden med utmanande problem, och känslan av att faktiskt få göra saker som används och skapar värde är svårslagen. Om man har drivet att hela tiden utmana sig själv och förbättras finns det stora chanser att göra detta.

Hur fick du ditt första/nuvarande jobb/din doktorstjäst?
Kom in på Jeppesen via en konsulttjänst från Sigma, men blev efter en kort tid fast anställd på Jeppesen. Innan jag sökte jobbet visste jag att Jeppesen höll på med storskalig optimering inom flygbranschen, vilket lockade mig att söka. Såhär i efterhand hade jag rätt dålig koll på vad vi gör och hade rätt mycket tur i att det passar mig så bra.

Var du aktiv i något ideellt arbete under studietiden?
Jag ägnade väldigt mycket tid under studierna till två föreningar, Djungelpatrullen och Ljud och Bildgruppen. Det var ett bra sätt att nätverka och bygga andra kompetenser än vad man lärde sig i plugget. Alltifrån gruppdynamik till att köra ljus för en hel del stora artister.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin kandidat, vilket tips skulle du då ge?
Lägg fokus på att lära dig grunderna på djupet, utan att behöva ha svar på varför saker är viktigt/relevant. Att verkligen förstå vad man håller på med i de inledande mattekurserna på djupet ger en bra språngbräda vidare. Att alltid ligga steget före var något jag själv försökte sträva efter. ”Det är lättare att sätta en femma om man fick femma i förra kursen” är såklart sant, men att förstå vad motsatsen innebär hjälper än mer.
Se till att lära dig grundläggande programmering, att kunna scripta ihop något för att mangla data eller göra beräkningar är guld värt.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin master, vilket tips skulle du då ge?
På Mastern har du (förhoppningsvis) gjort ett aktivt val av vad du läser och har en någorlunda bild av varför du gör det. Se till att ta tillvara på detta och gräv ner dig i det du tycker är intressant. Om du inte gjort det innan så är det väl värt att börja nätverka mot framtida jobb och få en bild av vad som är viktigt i den bransch du vill jobba i.

Har du kontakt med dina kursare fortfarande?
Från föreningslivet har jag fortfarande kontakt med väldigt många. Utöver det är kontakterna med gamla kursare främst genom kollegor, finns även ett fåtal kursare man har tät kontakt med

Har du gjort något utanför studentlivet som i övrigt hjälpt dig?
Utöver föreningslivet så försökte jag träna när jag kunde, vilket tyvärr blev alltför sällan. Det är dock ett extremt bra verktyg för att ge huvudet lite vila och hålla energin uppe, det var heller inte ovanligt att man knäckte ett ”olösligt” problem i plugget under en löprunda. När jag började jobba har detta intresset fått mycket mer tid, såhär i efterhand kan jag ångra lite att jag inte prioriterade det mer under studierna, det hade troligen varit mer värdefullt att träna en timme innan en tenta istället för att plugga ännu mer.

Varför valde du att läsa på Chalmers?
Det stod mellan Chalmers och KTH när jag valde, och helt plötsligt var inte valet så svårt.. 😉