Veckans alumn: Jonatan Silvlin

Denna vecka har vi en ny alumn som delar med sig av sina erfarenheter som F-teknolog. Denna gång presenterar vi med stolthet Jonatan Silvlin, starkaste FIF-alumnen från 2006.

Program?
F06, CAS

Arbetsplats idag?
Zenuity AB, Product Owner (tidigare funktionsutvecklare) för team som jobbar med utveckling av självkörande fordon. Jag jobbade tidigare med samma saker på Volvo Cars, men Volvo valde att flytta ut utvecklingen av förarstödssystem och självkörande fordon i ett separat bolag, Zenuity, för två år sedan.

Vilka kurser var relevanta för det jag jobbar med idag?
På mina tjänster har det inte krävts så mycket subatomär fysik, utan mer linjär algebra, en del simulering (som man lär sig på diverse kurser på CAS) och rena mjukvarukunskaper. Det man inte har kunnat har man oftast kunnat lära sig – generellt är ju saker inte krångligare än kvantfysik.

Vad är det du främst har tagit med dig från studierna?
Förmågan att lära sig saker, ett systematiskt och analytiskt förhållningssätt till världen och ett par trevliga kompisar.

Finns det något med arbetslivet som inte alls var som du tänkt dig?
Att problem inte angrips lika slaviskt analytiskt på en arbetsplats som på skolan. Precis när jag började jobba frågade jag om matematiska modeller för osäkerheter på vissa signaler som skulle skatta bilens avstånd till filmarkeringar, men det var ingen som visste något om det. På den tiden jobbade vi mer med förarstödssystem och det fanns en väldigt pragmatisk syn på att ”bara få ihop saker”, snarare än att känna till all matematik bakom. Flera av de duktigaste ingenjörerna jag jobbat med har haft precis den förmågan att förstå tillräckligt mycket om varje del för att få ihop det, utan att ha superdjupa kunskaper om bakomliggande teori för varje del.

I takt med att vi börjat jobba mer med helt självkörande system har det förhållningssättet av nödvändighet förändrats, och det finns nu många fler renodlat duktiga matematiker som jobbar mer djupt och mindre brett.

Hur fick du ditt första/nuvarande jobb/din doktorandtjänst?
Genom en konstultfirma. Men jag hade sommarjobbat med förarstödssystem för lastbilar tidigare och var därför tydlig mot konsultfirmorna med att jag helst ville jobba med förarstödssystem för personbilar (lastbilar ligger fem år efter personbilar i all intressant teknik på det området). Det var en väldigt expansiv tid för Volvo Cars och man rekryterade mycket via konsulter. Nu tror jag man har lika goda chanser att vända sig direkt till Zenuity (utan att gå via konsultbolag).

Var du aktiv i något ideellt arbete under studietiden?
Jag var föreningsaktiv; FIF och SNF. Vi hade väldigt kul med FIF. Vi arrangerade ett triathlon som innehöll bowling och simhopp; summerade poängen relativistiskt och bedömde simhoppen från Plancks konstant till π^2. Vinnaren fick 20 liter barkmull och tvåan fick ett par speedos där vi tryckt FIF-loggan framtill. Även SNF var bra, men det var lite mer allvarligt. Var tvungen att göra bokslut och årsredovisningar och sånt. Inte alls lika kul. Därutöver var jag aktiv i en kyrka och fixade ofta där någon kväll i veckan.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin kandidat, vilket tips skulle du då ge?
Hmm… jag testade bägge ytterligheterna; att vara strukturerad, göra uppgifterna i tid, komma i tid till föreläsningarna, etc. Det gav bra betyg och generellt en bra självkänsla. Men jag har även prokrastinerat allt till veckan innan tentorna och klarat mig på att mangla gamla tentor. Det gav sämre resultat och generellt mer ångest – men om det fanns något annat som var roligare (exempelvis spela fotboll i vårsolen) så kunde det ibland vara värt det. Jag vet inte riktigt vad som blir mitt tips. Kanske att inte vara så ängslig. Studietiden tar ändå slut snart.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin master, vilket tips skulle du då ge?
Förhoppningsvis har man valt något som man tycker är roligt, så då brukar det gå lättare av sig själv. Det är ju i och för sig inget tips. Kanske att alla borde ta lite kurser i Deep Learning; det ligger väldigt rätt i tiden och mycket av ”klassiskt” ingenjörsarbete (typ signalbehandling och reglerteknik) börjar mer och mer ersättas av Machine Learning (oftast neuron-nät).

Har du kontakt med dina kursare fortfarande?
En handfull. En av mina närmaste kursare flyttade till Malmö och började jobba med el. Det verkar inte så kul, så det passar nog honom bra. Dessutom verkar gängvåldet skjutit i höjden sen han flyttade dit. Korrelation eller kausalitet? Jag lutar åt det senare.

Varför valde du att läsa på Chalmers?
För att alternativen kändes sämre. Jag hade slutat gymnasiet och ville inte jobba med något tråkigt i ett halvår för att sen ”backpacka i Asien i 4 månader”. Då kändes Chalmers som ett rimligare alternativ – och på den tiden släppte de in nästan vem som helst på F.