Veckans alumn – Filip Hjort

Program (F/TM och master)?

F och Applied Physics

Arbetsplats idag?
Jag doktorerar vid Fotoniklabbet, institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap (MC2), Chalmers. Vår grupp jobbar med att utveckla en mycket liten blå-emitterande laser, i samma storleksordning som tvärsnittet på ett hårstrå, som skulle kunna användas i t.ex energieffektiv belysning, kommunikation och olika typer av displayer. Mitt arbete består till stor del av tillverkning av komponenter i Chalmers toppmoderna renrum, men även av simuleringar. Som doktorand läser man också kurser och undervisar på kandidat- och masterprogram.

Vilka kurser tycker du varit mest relevanta för det du jobbar med idag?
Från kandidaten är det nog Optik och Fasta tillståndens fysik som är det kurser med mest direkt koppling till det jag jobbar med. De allmänna kunskaperna jag fått från framförallt expfysen och programmeringslabbar skulle jag säga är minst lika viktiga. På mastern läste jag det mest relevanta kurserna utomlands men liknande kurser i halvledarmaterial, laserfysik och optoelektronik finns på Chalmers.

Vad är det du främst tagit med dig från studierna på F/TM?
De starka baskunskaperna och bredden på utbildning ger en möjlighet att förstå det mesta. Utbildningen har också lärt en att snabbt ta in mycket information vilket tillsammans med den upptränad problemlösningsförmåga gör att man relativt lätt kan ta sig an nya utmaningar.

Finns det något med arbets/doktorandlivet som inte alls var som du tänkt dig?
Jag gjorde mitt exjobb i samma grupp som jag nu jobbar och fick under den tiden ganska bra uppfattning om vad det skulle innebära att vara doktorand. Jag blev dock lite förvånad över hur kul det var att undervisa!

Hur fick du ditt första/nuvarande jobb/din doktorandtjänst?
Jag har samma handledare nu som doktorand som jag hade under mitt exjobb. Ungefär runt den tid jag var färdig med mitt exjobb fanns en doktorandtjänst ute för ansökan. Jag sökte och fick den!

Var du aktiv i något ideellt arbete under din studietid? 
Jag var del av FnollK (2012) där jag satt som ordförande. Det var en otroligt rolig tid och man fick träffa massor av folk från hela Chalmers samtidigt som jag lärde mig mycket om mig själv och utvecklades som person. Jag var också anställd ett år hos Chalmers teknologkonsulter (CTK) där studenter säljer in och jobbar i verkliga projekt för företag. Man fick jobba tvärvetenskapligt med studenter från många olika utbildningar och fick mycket kontakt med företag, något som var både lärorikt och intressant.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin kandidat, vilket tips skulle du då ge den?
Kan verkligen rekommendera att ansöka om ett utbytesår eller termin utomlands. Jag gjorde mitt första år på mastern i München och det var absolut något av det bästa jag gjort.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin master, vilket tips skulle du då ge den?
Om du tror att du kan vara intresserad av att doktorera så ta kontakt med någon av de forskargrupperna som jobbar med saker du fastnat mest för under mastern. När du gör exjobbet på Chalmers jobbar du ofta nära doktorander och får en bättre uppfattning om hur arbetet som doktorand ser ut och om det är något för dig.

Vilket är ditt bästa minne från Chalmerstiden?
Svårt att välja, men det måste nog vara mottagningen när jag satt i FnollK. Det var minst sagt intensivt och så roligt!

/Filip Hjort