Veckans alumn: Jesper Johansson

Hej allihopa!
Det är dags att presentera en ny alumn! Veckans alumn är Jesper Johansson och han skriver bl.a. om att han idag får vara med att utveckla framtidens 5G. Hur coolt är inte det?!

Program (F/TM och master)?
F, Physics and Astronomy

Arbetsplats idag?
En invecklad historia det där. Jag är anställd på konsultbolaget DevPort AB, och mitt uppdrag är hos konsultföretaget Combitech, där jag arbetar in-house åt Ericsson. Så i praktiken jobbar jag för Ericsson och programmerar en liten bit av det som i framtiden ska bli 5G.

Vilka kurser tycker du varit mest relevanta för det du jobbar med idag?
Jag blev programmerare, så det är väl rätt uppenbart då kanske att programmeringskurserna är ganska relevanta. Men jag skulle säga att jag har haft väldigt lite nytta av något av materialet jag lärde mig i någon kurs (det visar sig att även om strängteori är coolt så är det väldigt få företag som sysslar med det), men man lär sig många saker som går att applicera på allt.

Att kunna bryta ned problem i mindre beståndsdelar.
Att kunna filtrera bort irrelevant information.
Att våga bita tag och envist faktiskt lösa problem.

Vad är det du främst tagit med dig från studierna på F?
Problemlösningsförmågan är det som kanske märks mest i arbetslivet. Men jag växte också en hel del som person och har en bättre förståelse för mig själv och andra än när jag började. Passa på att prova nya saker!

Finns det något med arbetslivet som inte alls var som du tänkt dig?
Jag jobbar visserligen som programmerare, men jag skriver fruktansvärt lite kod. Majoriteten av mitt jobb går snarare ut på att läsa kod och begripa varför i helvete den inte gör som jag vill. Vi svär mycket och sliter oss ofta i håret.

Hur fick du ditt första/nuvarande jobb?
Genom att söka tjänster på LinkedIn kom jag i kontakt med Devport och sökte en första tjänst, som jag inte fick. Men sen hade de en till tjänst jag kunde söka, som jag inte heller fick, och så vidare tills jag till slut fick en tjänst.

Var du aktiv i något ideellt arbete under din studietid?
Jag satt i både SNF och FinForm. Jag kan inte understryka nog hur mycket bättre det ser ut på CV:t att ha lite rimliga erfarenheter där än att ha det tomt.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin kandidat, vilket tips skulle du då ge den?
Man kan lära sig andra saker än matte! Det finns massor av föreningar att sitta med i och andra grejer att engagera sig i. Så gör det medan du är ung och rask, det finns någonting för alla. Studieteknolog kan man vara när man är gammal.

Nu är det visserligen lite för sent kanske men för själva kandidatarbetet så rekomenderar jag att för guds skulle inte prioritera bort dina andra kurser. Kandidaten är inte så viktig, i synnerhet inte eftersom du förmodligen kommer göra en master senare.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin master, vilket tips skulle du då ge den?
Skjut inte upp livet efter Chalmers. Börja gå på rekryteringsevent och företagsmässor. Detta gäller särskilt dig som tycker sånt är lite jobbigt och ångestfyllt. Om du går i fyran eller femman så finns det massor av företag som formligen skriker efter ingenjörer och som kommer ge dig en massiv boost.

När det kommer till själva exjobbet så fokusera nästan uteslutande på att försöka bli klar i tid!

Detta innebär:
* Bränn inte ut dig.
* Gör ingenting överdrivet ambitiöst.
* Oroa dig inte över att du inte fått tillräckliga resultat om inte din handledare är orolig. Och kanske inte ens då.
* Börja skriva tidigt. Skriva en rapport tar tid.

Jag kan bara säga hur det är i industrin, om du vill doktorera är detta förmodligen inte lika sant. Det är typ inte värt någonting att lägga ner mer tid för att göra ett bättre exjobb, så länge det är godkänt så klart. Väldigt få personer kommer kunna läsa mer än titeln. Ännu färre av dem jobbar med rekrytering. Så sitt inte och slit ut dig över att den inte är ”bra nog”. Nästan alla F och TM:are har alldeles för dåligt självförtroende när det kommer till sådant.

//Jesper Johansson