”Bakom forskningslabbets dörrar” Forum för tekniska fysiker inbjuds till presentation av Per Delsing 3/10-2024

En presentation som genomförs av Per Delsing professor i experimentell fysik Chalmers och föreståndare för WACQT

Kvantdatorer fungerar på ett helt annat sätt än dagens klassiska datorer. Genom att utnyttja kvantmekanikens inneboende parallellism kan kvantdatorn lösa problem som dagens datorer inte klarar av. Per berättar om hur kvantdatorn fungerar och vilka utmaningar man ställs inför när man försöker bygga en kvantdator. Han beskriver också det projekt på Chalmers där Sveriges första kvantdator just nu byggs. Till slut diskuterar han vad man ska ha kvantdatorn till och vilka problem som lämpar sig för en kvantdator.

Per Delsing, född 1959 i Umeå, är professor i experimentell fysik vid Chalmers tekniska högskola. Han studerade vid Lunds universitet där han 1984 tog civilingenjörsexamen i teknisk fysik. Han disputerade 1990 vid Chalmers tekniska högskola på en avhandling enelektrontunnling. Hans huvudsakliga forskningsintresse är kvantfysik för supraledande kretsar i allmänhet och kvantbitar i synnerhet. Han är ledamot av Kungliga Vetenskaps Akademin (KVA) och Ingenjörs Vetenskaps Akademin (IVA) och har suttit i Nobelkommittén för fysik i 9 år.

Presentationen äger rum

Tid: Torsdagen den 3 oktober  2024 kl. 17:15

Plats: PJ -salen. Fysik Origo byggnad, ingång från Kemivägen 1


Efter presentationen bjuder Forum för tekniska fysiker på smörgås och dryck.

Detta besök är ett av dem som vi utformat så att F-teknologer kan delta; därför hoppas vi på stort deltagande också från teknologerna.

Vi ber er anmäla er via nedanstående länk

https://forms.gle/ucLYFqCx8EbrbULK7

senast den torsdagen den 26 september  2024. Om ni har några svårigheter med anmälan kan ni också som tidigare anmäla er till Folke Hjalmers via mailadressen  folke.hjalmers@chalmersindustriteknik.se; mobil 0705-915602

Välkomna!

Boel Wadman, ordförande Forum för tekniska fysiker