Veckans alumn: Edvin Listo Zec

Tentaperioden börjar närma sig med stormsteg och vi vet lika väl som ni att pluggmotivationen inte alltid finns där även om man så skulle vilja. För att boosta er motivation vill vi därför introducera vår nya intervjuserie ”Veckans alumn”! Först ut är ingen mindre Edvin Listo Zec som tog sin examen förra året och som nu har fått känna på hur det är att jobba! Gilla gärna om ni vill se mer sådana här saker i framtiden! Trevlig läsning!

Namn?
Edvin Listo Zec

F/TM och master?
TM och Engineering Mathematics and Computational Science

Arbetsplats idag?
Zenuity

Vilka kurser tycker du varit mest relevanta för det du jobbar med idag?
På Zenuity så är jag med i ett team som heter Data Analysis, och som namnet avslöjar jobbar jag mycket med dataanalys. I mitt arbete analyserar jag stora datamängder som samlas in av olika sensorer som används i självkörande bilar.

De två kurserna som jag har stor användning för i mitt vardagliga arbete är därför Algoritmer för maskininlärning och slutledning (TDA231) och Statistisk databehandling (TMS150).
Utöver dessa skulle jag dock säga att linjär algebra och alla analyskurser har format mitt sätt att angripa problem och är således de mest värdefulla. Dessa kurser har gett mig en väldigt stabil grund att stå på.

Vad är det du främst tagit med dig från studierna på F/TM?
Rent arbetsmässigt så har jag fått en otroligt bra grund att att stå på när det kommer till analytiskt tänkande. Jag har fått en unik blandning av programmering, statistik och matematik som är väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden idag.

Men det absolut viktigaste jag personligen fått ut ur min studietid är vänskapen med många olika människor på Chalmers ????

Finns det något med arbetslivet som inte alls var som du tänkt dig?
Arbetslivet har sina likheter och olikheter med studietiden, men det finns nog inget specifikt som förvånat mig.

Hur fick du ditt första/nuvarande jobb?
Under tiden som jag exjobbade på Volvo Cars så fick jag erbjudandet att vara med och börja jobba i det nya företaget Zenuity.

Var du aktiv i något ideellt arbete under din studietid?
Yes! Jag tyckte det var kul att hålla på med sociala saker utöver studierna. Dels tycker jag det är väldigt kul att undervisa och var därför mentor i matematik för några gymnasieelever genom Intize. Dessutom tycker jag utbildningsfrågor är väldigt intressanta och var därför också med i studienämnden fysik (SNF™). Mina sista år (på mastern) engagerade jag mig i fysikteknologsektionens mottagningskommitté (FnollK) och arrangerade mottagningsveckorna på teknisk fysik och matematik.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin kandidat, vilket tips skulle du då ge den?
Hitta ditt egna sätt att plugga på. Det finns inget unikt sätt och ingen enskild rätt metod. Man måste hitta det som passar en själv, oavsett om det handlar om att gå på 100% av alla föreläsningar eller skippa allt och plugga in det på egen hand. Experimentera och lär dig själv att lära dig. Glöm inte att koppla av och ta det lugnt, då plugget kan bli stressigt på F och TM! Det är okej att kugga, och majoriteten gör det under sin studieperiod någon gång.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin master, vilket tips skulle du då ge den?
Förhoppningsvis har man landat i en pluggmetod som passar en själv. Fortsätt med det och börja fundera på vad du vill göra efter studietiden.

Tveka inte att höra av dig om det är något du undrar!