Veckans alumn – Victor Bäckman

Program (F/TM och master)?
F och CAS

Arbetsplats idag?
Advectas, ett konsultföretag inom analys (allt från business intelligence med ren affärsuppföljning till data science och machine learning). Jobbar här som Data Scientist och hjälper företag att komma igång med machine learning för att optimera resurser eller skapa konkurrensfördelar.

Vilka kurser tycker du varit mest relevanta för det du jobbar med idag?
ANN med Bernhard och stokastisk optimering med Wahde är nog de kurser jag har mest direkt nytta av i arbetet. Dessa bygger även på många tidigare mattekurser och tillämpar dem på ett roligt sätt. Men allmänt skulle jag säga att expfys-kurserna och alla labbar har format problemlösnings-tänket väl!

Vad är det du främst tagit med dig från studierna på F/TM?
Att man snabbt kan sätta sig in i komplexa problem och sätta upp en plan för en lösning. Det är en kompetens man uppskattar och uppskattas ha i arbetslivet där problemen ofta är komplexa och projekt tar lång tid.

Finns det något med arbetslivet som inte alls var som du tänkt dig?
För mig har det blivit mycket business och pre-sale som man kanske inte tänker att man ska jobba med när man gått F och CAS. Men jag uppskattar att ha båda sidorna; business och det tekniska, det är skönt att bryta av lite. Att exempelvis åka ut på ett kundmöte, tolka vad dem vill (och egentligen vill) och därefter göra ett proof of concept under en månad för att bevisa värde.

Hur fick du ditt första/nuvarande jobb?
Jag är med i MeetUp-gruppen ”Machine learning and Data Science in Gothenburg”. Där deltog jag på en träff hos Advectas där de berättade vad dem jobbar med och visade ett case. Jag tyckte att det lät intressant och sa att de får återkomma om det fanns behov.

Var du aktiv i något ideellt arbete under din studietid?
Jag satt som ordförande i FIF, ordförande i phaddergruppen pH7 och var matte-mentor på Intize.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin kandidat, vilket tips skulle du då ge den?
Ta tillvara på mattekurserna! Man lär sig mycket häftigt i början som man kanske inte direkt ser nyttan av. Använd kandidatarbetet för att testa något område som kanske inte ligger inom fysik eller matte. Jag gjorde mitt arbete på Signaler och system med folk från Z och M, var kul att träffa nytt folk och våra kompetenser kompletterade bra.

Om du skulle ge ett tips till någon som gör sin master, vilket tips skulle du då ge den?
Jag är lite mer tillämpad av mig så läste några kurser på Z (mestadels embedded och C). Om du har flera valbara kurser, var inte rädd för att läsa kurser utanför F eller TM.

Vilket är ditt bästa minne från Chalmerstiden?
Det finns många, men att bygga Cortége var väldigt roligt, jag byggde varje år. Uppskattade att få göra något praktiskt när det mesta annat man gör är teoretiskt. Man lär sig även att samarbeta, sätta upp en plan och saker som att svetsa. Materialet man får för att bygga ihop sina konstruktioner är nästintill skrot, så även här tränas problemlösningen upp för att få ihop något vettigt!

//Victor